El monestir

Sou en l’indret on fa més de 900 anys –el 1080- s’establí una petita comunitat de canonges per viure seguint la Regla de sant Agustí.

Aquesta comunitat fructificà, i amb el temps, en el lloc de la petita primera església construí un seguit d’edificis que demostren la seva esplendor: l’església de Santa Maria, el claustre romànic, les dependències per als canonges…

A redós del monestir i de l’estany que li donà nom s’anà agrupant el poble que avui us acull.

Des de fa més de tres segles, el monestir és la seu de la parròquia de Santa Maria de l’Estany. Del monestir medieval en resten l’església, les sales del museu i, sobretot, l’extraordinari claustre romànic, una joia de l’escultura religiosa de nivell internacional. L’estany fou dessecat segles enrere.

Esperem que, encara avui, les pedres us puguin transmetre la serenor, la placidesa i l’experiència interior per a les quals foren creades.

Visiteu, si us plau, la magnífica església de Santa Maria, des de fa uns segles església parroquial de Santa Maria de l’Estany, amb la seva Marededéu gòtica; deixeu-vos meravellar pels magnífics capitells esculpits que decoren un dels claustres romànics més importants de Catalunya; i passegeu-vos per les antigues dependències monacals, que avui custodien i mostren importants obres d’art religiós.