L'exposició permanent

El museu exposa el tresor parroquial de Santa Maria, així com altres peces de caràcter religiós procedent d’altres esglésies o particulars. Cal remarcar la creu processional de Santa Maria de L’Estany, d’argent ( segle XVII), la bacina de la Mare de Déu de la Llet (segle XVIII), el reliquiari de la Vera Creu (segle XVII), un magnífic copó barroc (segle XVIII), i el conjunt de crismeres (segles XVII a XIX). Són també interessants les escaparates amb diferents marededéus, procedents de cases particulars i la col.lecció d’utensilis per elaborar les sagrades formes. La gran roda de fusta de la paret és una matraca de campanar: substituïa les campanes per Setmana Santa.

En la sala del lapidari s’hi guarden elements de pedra de diferents naturalesa. Són molt interessants les làpides sepulcrals gòtiques, amb representació del calvari (segles XIII i XIV), l’ossera de la família Centelles (s. XI-XII), i les tombes antropomorfes (s. XI-XII). Cal remarcar el conjunt de claus de volta barroques procedents de l’església del monestir (s. XVII), amb sants i àngels en relleu. N’hi ha de pedra i de guix.

La resta del museu mostra peces de molt diversa naturalesa. Cal remarcar una esplèndida calaixera de sagristia, de fusta de noguera, amb una delicada marqueteria (1733), els recipients de ceràmica per a ús domèstic, i el mostrari de rajoles de revestiment, de diferents èpoques (segles XVII a XX). Ja sortint cap al claustre, és interessant la porta plafonada d’interior (segle XVII).